Smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na 4 kromkach pieczywa ułożyć pokrojony w plastry ser, doprawić kolorowym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Nakryć pozostałymi kromkami.
2.Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
3.Tosty ułożyć w miseczce z jajkiem. Wymoczyć ze wszystkich stron solidnie w jajku (najlepiej niech poleżą w masie jajecznej po 2 minuty z każdej strony). Im bardziej nasiąknięte będą tosty tym mniej będą chłonąc tłuszczu.
4.Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z plastrem świeżego pomidora i listkiem bazylii.
Porady
Można również użyć zwykłego sera żółtego są równie dobre.
Komentarze