Smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią

0 (0 ocen)

  • 5 min

Pyszne i syte śniadanko, czyli kanapka inaczej - cóż może być smaczniejszego od ciągnącego się serka z samego rana??

  • 5 min

Składniki:

  • 8 kromek jasnego pieczywa, bez skórki
    1 kulka mozzarelli
    2 duże jajka
    kilkanaście listków świeżej bazylii
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz kolorowy

Smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 4 kromkach pieczywa ułożyć pokrojony w plastry ser, doprawić kolorowym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Nakryć pozostałymi kromkami.
  • 2. Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • 3. Tosty ułożyć w miseczce z jajkiem. Wymoczyć ze wszystkich stron solidnie w jajku (najlepiej niech poleżą w masie jajecznej po 2 minuty z każdej strony). Im bardziej nasiąknięte będą tosty tym mniej będą chłonąc tłuszczu.
  • 4. Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
    Podawać z plastrem świeżego pomidora i listkiem bazylii.

Porady

Można również użyć zwykłego sera żółtego są równie dobre.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy