Smażone części kurczaka do chleba

0 (0 ocen)

  • 9 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Części kurczaka nie tylko są smaczne z ziemniakami i surówką, ale i również. z domowego, wypieku chlebem. Polecam.

  • 9 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podudzia z kurczaka 4 szt.
    pałki kurczaka 4 szt.
    filet z kurczaka 2 połówki
    olej rzepakowy do marynaty i smażenia
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    papryka czerwona
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie

Smażone części kurczaka do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pieprzu, soli, pieprzu ziołowego, papryki czerwonej (słodkiej), czosnku granulowanego,ziół prowansalskich i oleju rzepakowego sporządzamy marynatę, którą dobrze nacieramy każdą część kurczaka. Natarte części z kurczaka w misce zakrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (8 godzin). Po tym czasie na gorącą patelnię z olejem rzepakowym i z tym co osiadł z marynaty, smażymy części kurczaka, każdy kawałek na rumiany kolor. Usmażone części z kurczaka świetnie smakują ze świeżym, upieczonym, domowym chlebem.

Komentarze

Podobne przepisy