Smażona wątróbka wieprzowa, ziemniaki, ogórek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wątróbka smażona z cebulą, podana z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wątróbka wieprzowa 30 dag
    cebula 1 szt.
    sól
    pieprz ziołowy
    majeranek
    tłuszcz do smażenia
    ziemniaki
    marynowane ogóreczki

Smażona wątróbka wieprzowa, ziemniaki, ogórek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę kroimy w pożądane kawałki, moczymy w kilku wodach, odciskamy z wody i odsączamy na sicie. Każdy kawałek wątróbki osuszamy w papierowych
    ręczniczkach. Doprawiamy pieprzem ziołowym (nie solimy) i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Długo nie smażymy, tylko do zarumienienia się kawałków. W między czasie smażymy pokrojoną w talarki cebule. Cebule przed smażeniem lekko solimy, posypujemy majerankiem. Gdy cebula jest ładnie zeszklona układamy na nie podsmażone na rumiany kolor kawałki wątróbki i dusimy około 10 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Możemy podczas duszenia przemieszać wszystko. W między czasie gotujemy ziemniaki. Uduszone wątróbki podajemy z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy