Smażona skórka cytrynowa

4.5 (183 ocen)

Po co kupować, skoro można zrobić samodzielnie? Jest łatwa do wykonania, potrzebuje jedynie trochę czasu i cierpliwości.

Składniki:

  • 30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo)
    30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru
    600 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dodatki

Smażona skórka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Namoczona skórka cytrynowa 1. Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na trzy dni, zmieniając wodę co kilka godzin.
  • Skórka pokrojona w paseczki 2. Po tym czasie przepłukałam ją pod bieżącą wodą, osączyłam i pokroiłam poprzecznie w paseczki (można w kostkę).
  • Skórka ugotowana do miękkości 3. Do rondla wlałam wodę i wsypałam 30 dag cukru. Zagotowałam i na wrzącą wsypałam pokrojoną skórkę. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Odstawiłam z palnika i pozostawiłam w syropie na 24 godziny (wystarczy na 12).
  • Skórki wysmażone na szklisto 4. Na drugi dzień osączyłam na sicie, do pozostałego w rondlu syropu dosypałam kolejne 30 dag cukru, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kilka minut. Na wrzątek wsypałam skórkę i smażyłam na wolnym ogniu, dość często mieszając, dopóki paseczki nie stały się szkliste.
  • Skórka przesypana cukrem 5. Łyżką cedzakową wyjęłam je z resztek bardzo już gęstego syropu i przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 100 stopni. Skórki posypałam dwoma łyżkami cukru, wymieszałam i wstawiłam do ciepłego piekarnika dosłownie na kilka minut. Skórki mają tylko obeschnąć z wierzchu i nie kleić się do siebie. Po wystudzeniu wsypałam do słoiczków, i dokładnie je zakręciłam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować