Smażona skórka cytrynowa

  • wyświetlono: 2000 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Po co kupować, skoro można zrobić samodzielnie? Jest łatwa do wykonania, potrzebuje jedynie trochę czasu i cierpliwości.

edytaha

Składniki

30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo)
30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru
600 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Smażona skórka cytrynowa

  • Namoczona skórka cytrynowa1. Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na trzy dni, zmieniając wodę co kilka godzin.
  • Skórka pokrojona w paseczki2. Po tym czasie przepłukałam ją pod bieżącą wodą, osączyłam i pokroiłam poprzecznie w paseczki (można w kostkę).
  • Skórka ugotowana do miękkości3. Do rondla wlałam wodę i wsypałam 30 dag cukru. Zagotowałam i na wrzącą wsypałam pokrojoną skórkę. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Odstawiłam z palnika i pozostawiłam w syropie na 24 godziny (wystarczy na 12).
  • Skórki wysmażone na szklisto4. Na drugi dzień osączyłam na sicie, do pozostałego w rondlu syropu dosypałam kolejne 30 dag cukru, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kilka minut. Na wrzątek wsypałam skórkę i smażyłam na wolnym ogniu, dość często mieszając, dopóki paseczki nie stały się szkliste.
  • Skórka przesypana cukrem5. Łyżką cedzakową wyjęłam je z resztek bardzo już gęstego syropu i przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 100 stopni. Skórki posypałam dwoma łyżkami cukru, wymieszałam i wstawiłam do ciepłego piekarnika dosłownie na kilka minut. Skórki mają tylko obeschnąć z wierzchu i nie kleić się do siebie. Po wystudzeniu wsypałam do słoiczków, i dokładnie je zakręciłam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciecytrusyskórka cytrynowadodatki do ciast

Komentarze

Podobne przepisy

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodane przez: Joanna Kryla

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pyszny dodatek do ciast takich...

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Dodane przez: ania-gotuje

Świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Nie ma to jak domowa kandyzowana...

gotowe

Dodane przez: ziutula

skórka pomarańczowa w cukrze

doskonały dodatek do ciast, deserów,...

Domowa skórka pomarańczowa do ciast i deserów.

Dodane przez: wiktorkowa

Domowa skórka pomarańczowa do ciast i deserów.

Ta domowa wersja skórki jest idealna...

image-17bvn5a

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Skórka kandyzowana z pomarańczy

Wkrótce święta, a z nimi smak i...

skórka

Dodane przez: izaa_a

pamarańczowa skórka do ciasta zasypywana...

ta skórka jest bardzo smaczna i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE