Smażona pierś z bażanta ze szparagami i czerwoną kaszą jaglaną

  • wyświetlono: 130 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Danie inspirowane kuchnia staropolską, u mnie idealnie sprawdziło się na romantyczny wieczór

IMG_6363
  • 2 porcje
  • 30min

Składniki

250 g zielonych szparagów - zblanszowanych

czerwona kasza:
1 woreczek kaszy jaglanej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 duzy pieczony burak

2 piersi z bażanta około 300 g
olej
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi , mielone ziele angielskie, mielony jałowiec
świeża gałązka rozmarynu
2 plastry surowego wędzonego boczku z dzika
1 łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania przepisu:

Smażona pierś z bażanta ze szparagami i czerwoną kaszą jaglaną

  • 1. Dzień przed nacieram przyprawami wymieszanymi z octem i olejem piersi. Natarte owijam boczkiem, tak by plater boczku przykrył mozliwie największą powierzchnię ( ma to zapobiec przesuszeniu mięsa). posypuję rozmarynem, zamykam pojemnik i schładzam przez noc.
  • 2. Następnego dnia blanszuję szparagi, sparzam i gotuję kaszę. W czasie gdy kasza się gotuje, ścieram buraka. Ugotowaną kaszę łączę z burakiem i doprawiam do smaku.
  • 3. Na mocno rozgrzanej bez tłuszczu patelni smażę piersi z bażanta, około 10 minut z każdej ze stron.
  • 4. Na talerze wykadam gorącą czerwoną kaszę, szparagi i pierś, całość ozdabiam wiosennymi jadalnymi kwiatami - bratkami

Porady

Pierś z bażanta jest niewielkich rozmiarów, moje ważyły po około 150 g, mięso jest bardzo chude, aromatyczne i sycące. Dlatego 1 usmażona taka pierś to 1 porcja obiadowa.

boczek z dzika można zastąpić wieprzowym, ale musi to być dobrej jakości, naturalnie wędzony

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

burakiSzparagiświętakasza jaglanaczosnek niedźwiedzifitspecjalne okazjerodzinny obiadkuchnia myśliwskabażantz lasuleśne przysmakipierś z bażantasmażony bażantpierś bażanta w boczkuboczek z dzikaczerwona kasza jaglanakasza jaglana z burakiem

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem

Dodane przez: Violetka76

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem

Ostatnio zajadamy się gołąbkami...

gołąbki z kaszą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

Świetna alternatywa dla tradycyjnych...

grillowana pierś ze szparagami i sosem holenderskim

Dodane przez: Martyna1991

Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami...

Wyśmienite połączenie białych szparagów...

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i rodzynkami

Dodane przez: jolantagłówka

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i...

Takie gołąbki przygotowałam specjalnie...

Placuszki z cukinii i kaszy jaglanej, z sosem czosnkowym.

Dodane przez: mania_o

Placuszki z cukinią i kaszą jaglaną

Placuszki z cukinii idealne nie...

Mielone z kaszą jaglaną

Dodane przez: Jaga85

Mielone z kaszą jaglaną

Tradycyjne mielone lubi pewno większość....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE