Smażona karkówka z sosem kurkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wczoraj odbyło się losowanie w zamrażarce. Karkówka została wyjęta. Do dyspozycji szparagi i kurki. Padło na grzyby. Szparagi w poniedziałek będą, bo dzisiaj nietypowo, u nas rzecz jasna, rosół :P

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kotlety z karkówki (po 250 g)
    150 g kurek
    1 cebula
    1 łyżka masła
    200 ml słodkiej śmietany 18%
    1 pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz

Smażona karkówka z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażona karkówka z sosem kurkowym 1. Kotlety oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju.

    W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone grzyby. Chwilę smażymy, zmniejszamy płomień i 5 minut dusimy pod przykryciem. Dodajemy śmietanę i redukujemy wg uznania. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kotlety podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy