Smażona kalarepka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną kalarepkę , którą naprzód gotujemy a później panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kalarepki
    1 małe jajko
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku
    bułka tarta
    olej do smażenia
    woda do gotowania kalarepki

Smażona kalarepka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażona kalarepka 1. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie, zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy kalarepkę, kroimy na cienkie pół plasterki. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy przez minutę. Przekładamy do miski z zimną wodą i po chwili wyjmujemy ugotowaną kalarepkę na cedzak, odsączamy z wody.
    Na jednym talerzu przygotowujemy jajko z przyprawami, na drugim bułkę tartą. Plasterki kalarepki moczymy w jajku a następnie oprószamy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy