Smarowidło z orientalną nutą

  • wyświetlono: 98 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna pasta ze składników które znajdują się w prawie każdej kuchni. Taką pastę można zjeść zarówno na kanapce, świetnie pasuje jako uzupełnienie imprezowych przystawek. Sposobów podania takiej pasty jest wiele, nie ogranicza jej forma ciepła lub zimna

IMG_6363
  • 4 porcje

Składniki

1 woreczek kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 marchewka
1 zabek czosnku
1/2 rózowej cebuli
2 duze pomidory
1/2 strąka chili
sól, pieprz
1 łyżka ziół tajskich (mieszanka przypraw z curry, kolendra, trawa cytrynowa)
1 łyzka masła orzechowego z kawałkami orzechów
2 łyzki oleju
sok z cytryny
zielenina do posypania
0,5 szklanki wody z gotowania ciecierzycy

Sposób przygotowania przepisu:

Smarowidło z orientalną nutą

  • 1. Cieciorkę przez noc moczymy. Następnego dnia gotujemy do miękkości - około 2 godziny
  • 2. Na oleju smażymy czosnek, cebulę i marchewkę przez około 5 minut
  • 3. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy cieciorkę i 0,5 szklanki wody z jej gotowania
    Po około 5 minutach dodajemy sparzone pomidory, obrane ze skóry, kaszę jaglana i gotujemy, aż nadmiar płynu zostanie wypity przez kaszę
  • 4. Gorącą pastę miksujemy blenderem, dodajemy masło orzechowe - całość mieszamy, doprawiamy do smaku
  • 5. Gorącą pastę przekładamy do słoiczków - mi wyszło 4 słoiczki po 400 ml,
    do każdego warto podać odrobinę zieleniny i plasterek cytryny

Porady

Taka pasta u mnie znika szybko jeszcze na gorąco, ale świetnie zastępuje humus czy tradycyjny wegański paprykarz

* cieciorkę można wykorzystać z puszki - przyspieszy to proces przygotowania
** blenderem nie rozbijałam na idealnie gładką masę, by pozostawić różnorodną strukturę, co podkreśla chrupiące kawałki orzechów

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

marchewkapastacieciorkado kanapekna imprezęmasło orzechowevegejarska pastakasza jagalna

Komentarze

Podobne przepisy

Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba

Dodane przez: Moja Książka Kucharska

Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne...

Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec...

smarowidło z łososia

Dodane przez: Bożena Z.

Smarowidło z łososia i jaj ze świezym...

prosta ale bardzo smaczna!idealna...

SMAROWIDŁO

Dodane przez: Mariola123

SMAROWIDŁO WIEPRZOWE Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ...

Smarowidło wieprzowe przygotowałam...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Smarowidło z pieczonych udek z koperkiem

Wspaniała pasta do kanapek. Udka...

Fasola

Dodane przez: Jola1977-1977

Smarowidło z czerwonej fasoli

Fasolka, wyczuwalny czosnek, przyprawy...

pasta śniadaniowa

Dodane przez: aniak

Pasta śniadaniowa z nutą czosnku

Bardzo smaczna pasta do każdego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE