Smarowidło z grzybów leśnych z ziołami

4.49 (189 ocen)

  • 30 min

Pyszna aromatyczna pasta -smarowidło z leśnych grzybów z estragonem i tymiankiem.Ze swieżym pieczywem smakuje wspaniale! Lubie gdy smak grzybów jest wyczuwalny wiec pokroiłam je w kostke, ale można je również rozdrobnić malakserem. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • około 70 dag leśnych grzybów ( u mnie mieszanka borowików , opienek , podgrzybków)
    2 spore cebule
    1o dag masła miękkiego
    100 ml gęstej śmietany najlepiej 22 %
    2 kromki pokruszonego chleba wiejskiego na zakwasie
    1 łyżeczka estragonu
    szczypta suszonych grzybów ( zmielone na proszek)
    pieprz świeżo zmielony
    sól himalajska
    tymianek do smaku

Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty

Smarowidło z grzybów leśnych z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, i bardzo drobno pokroić.Cebule także obrać i pokroić w jak najdrobniejszą kostkę.
    Cebule zeszklić na maśle.
    Grzyby usmażyć i odstawic do wystudzenia.
    2. Składniki przełożyc do miski, połączyć ze sobą ,dodać tymianek , estragon, szczyptę zmielonych suszonych grzybów, śmietanę i pokruszony chleb .
    Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
    Smarowidło wstawić do lodówki na conajmniej kilka godzin.
    Podawać z pieczywem,
    smacznego.

Porady

Do wykonania smarowidła uzyłam grzybów z zapasów zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować