Smarowidło

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś pysznego na kanapki

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kilogramy kiełbasy śląskiej
    1 kilogram wędzonego podgardla
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    4 czerwone papryki
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    0,5 kilograma pieczarek
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    tłuszcz do smażenia

Smarowidło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i posiekać. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kiełbasę i podgardle zmielić w maszynce od mielenia mięsa. Rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim zmieloną kiełbasę i podgardle. W trakcie smażenia dodać warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy i czosnek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smarowidło przekładać do słoików. Zakręcić i zapasteryzować 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy