Smarowanko z jabłkiem

5 (155 ocen)

  • 30 min

W okresie jesienno - zimowym często robię różne smalczyki do chleba. Mój mąż bardzo je lubi, nie ukrywam, też często po nie sięgam:)

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
    200 g kiełbasy
    3 łyżki smalcu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kwaśne jabłko
    1 łyżka majeranku
    sól
    grubo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki

Smarowanko z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarowanko 1. Kiełbasę i boczek zemleć w maszynce z siatką o grubych oczkach. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym smalcem i usmażyć na rumiano.
  • Cebula 2. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do tłuszczu.
  • Jabłko 3. Jabłko obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  • 4. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać jabłko, majeranek i czosnek. Wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować