Smalec z warzywami

4.49 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealny na kanapkę, świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg słoniny,
    1/2 pora,
    4 marchewki,
    4 pietruszki,
    1/4 selera,
    2 jabłka,
    4 cebule,
    5 ząbków czosnku,
    sól, pieprz,
    łyżeczka majeranku,
    2 łyżki vegety,
    ostra mielona papryka.
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty

Smalec z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę pokroić w kostkę i smażyć do momentu pojawienia się brązowych skwarków. Ostudzone skwarki mielimy w maszynce do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Każde warzywo podsmażamy osobno na 2 łyżkach smalcu około 5 minut. Pora kroimy w małą kostkę i podsmażamy 4 minuty. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy przez minutę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Podsmażone warzywa dodajemy do smalcu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, majerankiem oraz ostrą mieloną papryką. Smalec z warzywami zagotowujemy a na samym końcu dodajemy pokrojony w bardzo małą kostkę czosnek. Gorący smalec wlewamy do miseczek i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować