Smalec z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę pokroić w kostkę i smażyć do momentu pojawienia się brązowych skwarków. Ostudzone skwarki mielimy w maszynce do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Każde warzywo podsmażamy osobno na 2 łyżkach smalcu około 5 minut. Pora kroimy w małą kostkę i podsmażamy 4 minuty. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy przez minutę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Podsmażone warzywa dodajemy do smalcu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, majerankiem oraz ostrą mieloną papryką. Smalec z warzywami zagotowujemy a na samym końcu dodajemy pokrojony w bardzo małą kostkę czosnek. Gorący smalec wlewamy do miseczek i odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze