Smalec z gotowanym schabem

0 (0 ocen)

Przepyszny dodatek do kanapek! Mąż się zajadał, znajomi zachwalali. Warto zwykły smalec wzbogacić o jabłko i troszkę gotowanego mięsa. polecam!

Składniki:


  • 400 g słoniny
    300 g schabu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 małe jabłko
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    kilka ziaren pieprzu
    sól i czarny pieprz mielony do smaku
    1 łyżka majeranku

Smalec z gotowanym schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Włożyć schab. Gotować około 30 minut.

    Ostudzić, odcedzić. Mięso pokroić w kostkę.

    Słoninę zmielić w maszynce do mięsa. wrzucić do rondla o grubym dnie. Wytapiać na małym ogniu.

    Gdy smalec już się wytopi i ładne drobne skraweczki się lekko zarumienią, wrzucić posiekane w drobną kostkę jabłko.

    Gdy zmięknie i lekko się rozpadnie dodać posiekaną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

    Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia. wymieszać. Ostudzić, ponownie zamieszać i przełożyć do szczelnego słoika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy