Smalec gęsi w chlebku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Żona gotuje, a ja jej pomagam– kroję, mielę, mieszam. Na działce zaś radzę sobie sam.

Składniki:

  • ● ok. 25 dag kawałków tłuszczu z gęsi
    ● jabłko
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz lub majeranek
    ● 15 dag smalcu wieprzowego
    ● mały okrągły chleb

Smalec gęsi w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz myjemy, osuszamy i usuwamy błony. Kroimy
    w małą kostkę. Wytapiamy. Jabłko ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w małą
    kostkę i smażymy na
    5 dag roztopionego
    smalcu na jasnozłoty
    kolor. Dodajemy jabłko
    i dusimy.
  • 2. Cebulę z jabłkiem
    przekładamy do tłuszczu
    gęsiego. Dodajemy
    resztę smalcu.
    Smażymy, aż smalec
    się roztopi. Doprawiamy
    i odstawiamy do
    stężenia. Od czasu
    do czasu mieszamy.
    Przekładamy do wydrążonego
    chlebka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy