Smalec domowy z jabłkiem

4.5 (166 ocen)

  • 20 min

Pora na zmianę menu, pyszny domowy smalec z jabkiem - idealny dodatek do śniadania, można wykorzystać do smażenia pozostałości wędlin.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg sadła wieprzowego
    1 kg podgardla
    0,6 kg wędliny(kiełbasa boczek)pozostałości ze świąt
    3 cebule
    1 kwaskowe jabłko
    ½ szklanki wody
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec domowy z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalec domowy 1. Wodę zagotować z solą i pieprzem, dodać skręcone przez maszynkę na drobnym sitku sadło i podgardle – smażyć około godziny. Wędlinę również przekręcić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę a jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wrzucić wszystko do smażącego się smalcu – dusić jeszcze przez 20 minut, mieszać drewnianą łyżką.
    Przelać do pojemników. Wystudzić.
    Smalec najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem oraz ogórkami kiszonymi lub papryką konserwową. Idealny dodatek do śniadania.

Porady

Jeśli ktoś lubi czosnek można dodać do smalcu podczas smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować