Smalec domowy

5 (163 ocen)

  • 30 min

dobrze smakuje na chlebie i można na nim przyrządzać różne potrawy....bigos, gulasz.....a moja koleżanka zachwyca się jajecznicą na takim smalczyku:)

  • 30 min

Składniki:

  • słonina 50-70 dag
    wędzony boczek 20-25 dag
    cebula 1 -2 szt.
    jabłko (najlepiej kwaśne) 1 duża szt.
    czosnek 1 ząbek
    mleko 4-5 łyżek
    majeranek suszony 1 łyżeczka
    sól 1-1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Smalec domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uvsb4h 1. słoninę i wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla wytapiamy je na piecu , mieszając
  • image-0dem9vr 2. w międzyczasie obieramy cebulę i jabłko i kroimy w kostkę
    obieramy czosnek i drobno siekamy


  • 3. gdy słonina i boczek się stopi (należy uważać by się nie przypalił-powstałe skwarki powinny być przyrumienione po 20-25 minut)
    po tym czasie dodajemy czosnek i mleko, doprawiamy solą i majerankiem, mieszamy, zdejmujemy z pieca , lekko studzimy i przelewamy do słoja, kamiennego naczynia …itp

    i
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować