Smalec domowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie smalec domowy ? u nas w domu rodzinnym zawsze pytaliśmy mamę czy zrobi nam czekoladę ze świnki

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g słoniny wieprzowej,
    2 średniej wielkości cebule,
    5 dużych ząbków czosnku,
    0,5 łyżeczki soli drobnej,
    1 spora szczypta pieprzu ognistego lub naturalnego,
    1 płaska łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty do chleba

Smalec domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smalec 1. Przygotować garnek z podwójnym dnem, przełożyć do niego słoninę pokrojoną w drobna kostkę i topić na wolnym ogniu do lekkiego zarumienienia się skwarek oczywiście co jakiś czas przemieszać aby skwarki nie przystały do dna garnka. Jak już skwarki są zarumienione wtedy dodać cebulę pokrojona w drobna kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażąc nadal dodać majeranek, sól oraz pieprz i mieszając smażyć do czasu aż skwarki z cebulą zaczną się rumienić. Po ładnym zarumienieniu zdjąć z ognia i poczekać aż trochę przestygnie
  • smalec 2. Jak już przygotowany smalec lekko przestygł do dowolnej salaterki lub miseczki wlać trzy, cztery łyżki smalcu aby zahartować miseczkę, następnie przelać cały smalec z garnka i pozostawić do całkowitego ostygnięcia a następnie do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu można przechowywać w lodówce
  • smalec 3. Domowy smalec już zastygnięty świetnie nadaje się na kanapki z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego, pomidora czy kto z czym lubi. Zawsze to smaczniejszy niż te kupne, jeżeli ktoś z państwa nie lubi kawałków skwarek można je ostygnięte zmielić i dodać do tłuszczu dokładnie mieszając. zdjęcia kolejnością co jak robić znajdziecie na moim blogu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować