Smalczyk z cebulką i kiełbaską

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój mąż tak polubił domowy smalczyk,że ciągle się domagał abym mu naszykowała nowy więc teraz zrobiłam mu duży zapas:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1,2 kg słoniny
    150 g kiełbasy podwawelskiej
    1 duża cebula
    3 łyżeczki majeranku

Smalczyk z cebulką i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słoninę pokroić w małą kostkę 1. Słoninę schłodzić mocno, to ułatwi krojenie jej. Następnie pokroić ją w małą kostkę. Przełożyć do garnka o szerokim dnie. Postawić na ogień i powoli przetapiać słoninę.
  • kiełbasę i cebulę pokroić w małą kostkę 2. W między czasie obrać i pokroić w małą kostkę cebulę. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w malutką kostkę.
  • 3. Gdy wyczujecie moment,że wytapiane słoniny ma się ku końcowi dodać cebulę i dobrze wymieszać. Pozostawić na ogniu około 4-5 minut, co chwile mieszając. Następnie dodać kiełbasę i smażyć kolejne 4 minut pamiętając o mieszaniu.
  • 4. Zdjąć z ognia i dodać majeranek. Pozostawić w spokoju na około 10 minut a następnie przelać do wyparzonych i suchych słoiczków. Zostawić aż zastygnie i przełożyć do lodówki.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy