Smalczyk z cebulką

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Domowe smarowidło do pajdy chleba,złociste skwarki z cebulką zatopione w smalcu, pyszny smak który pamiętam z dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mielonej słoniny
    2 cebule
    1 jabłko
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalczyk z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę włożyć do garnka i wytopić na wolnym ogniu,aż powstaną złociste skwareczki ,następnie dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czekać aż się lekko zarumieni,ściągnąć z ognia i dodać jabłko starte na grubych oczkach tarki,całość ponownie dusić na wolny m ogniu przez około 5 minut,doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Gotowy smalczyk przelać do kamionkowej miseczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować