Smalczyk z boczku z cebulą i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki swojski smalczyk ze skwarkami na kanapki robię bardzo często. A stało się już tradycją ze na święta musi być obowiązkowy, gdy goście nas odwiedzają pierwsza rzecz, o którą pytają to czy jest smalczyk…. I znika w błyskawicznym tempie na swojskim upieczonym chlebku zagryzany ogóreczkami kiszonymi z domowej spiżarni….. proste danie, a cieszy podniebienia gości i nie tylko.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g boczku surowego lub parzonego
    4 kostki smalcu
    6 dużych cebul
    12 dużych ząbków czosnku
    Pieprz / Vegeta naturalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Skwarki Pasty

Smalczyk z boczku z cebulą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalczyk z boczku z cebulą i czosnkiem 1. Boczek kroimy w drobną kostkę. Skrojony boczek dajemy do głębokiego rondla i wytapiamy. Bardzo często przemieszać i temperaturę regulować żeby nie dopuścić do przypalenia skwarek. Jak już praktycznie wytopimy tłuszcz zostaną ładnie zarumienione skwarki dajemy 2 kostki smalcu i czekamy, aż stopi się smalec.
    W drugim rondlu rozpuszczam jeden smalec i dodaje obrane i pokrojone cebule i czosnek. Często przemieszać żeby nie przypiekły się za mocno. Gdy cebula jest już zarumieniona. Skwarki wytopione łączymy wszystko. Cebule przelewam do rondla ze skwarkami. Wymieszać dodać ostatnia kostkę smalcu, doprawiam pieprzem i vegetą. Gdy rozpuści się smalec zdejmuje z ognia, odstawiam żeby wystygło. A następnie gdy jest jeszcze płynna konsystencja przelewam do słoików, pojemników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Smalec

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować