Smakowite drożdżówki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mleka, 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać zaczyn i pozostałe składniki, wyrobić gładkie jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie nabierać łyżką ciasto, formować kulkę, następnie delikatnie ją spłaszczyć i robić wgłębienie na owoce, nakładać ulubione owoce ( mogą być dżemy), posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego pieca na 180 stopni góra/dół na około 20-25 min.
Wystudzone drożdżówki można udekorować lukrem.
Są bardzo smaczne i szybko znikają z mojego stołu.
Porady
Do pieczenia nie używałam papieru. Wysmarowaną tłuszczem blaszkę posypałam mąką i na niej układałam drożdżówki.
Komentarze