Smakołyk rowerzysty

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonała przekąska, którą zadowoli się każdy cyklista

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka rozbite: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - maślanka lub kefir: 0.5 szklanki
    - woda mineralna gazowana: 1 szklanka
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - bazylia suszona lub świeża: 1 szczypta
    - maślaki, kozaki, podgrzybki lub pieczarki: 4 sztuki
    - cebula duża: 1 sztuka
    - ser żółty: 2 plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Smakołyk rowerzysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smakołyk rowerzysty 1. Cebulę, grzyby myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy grzyby, lekko dusimy. Z jajek, mąki, wody, maślanki robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Wsypujemy bazylię. Ciasto wylewamy energicznie na patelnię, niewiele zwiększamy płomień. Smażymy. Gdy masa nam się lekko zetnie, podważamy nożem boki, aby ciasto równomiernie się rozprowadziło. Tak robimy kilka razy, aż zauważymy, że damy radę podnieść placek do góry i go obrócić. Obracamy. Chwilę jeszcze smażymy. Pod koniec wykładamy poszarpane na kawałki dwa plasterki sera żółtego. Czekamy aż się lekko rozpuści. Smakołyk wykładamy na talerz obłożony papierowym ręcznikiem. Zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na trójkąty, zawijamy w pergamin. Wkładamy do plastikowego pojemnika. Zamykamy. Gotowe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować