Smak dzieciństwa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam pyszny deser, którego smak pamiętam z dzieciństwa, gdzie nie słyszało się o tiramisu, masach karpatkowych, dostępnych teraz do wyboru w każdym sklepie.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 średnie porcje:
    opakowanie budyniu czekoladowego
    400 ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki rodzynek
    opakowanie galaretki malinowej
    100 ml śmietanki 30%
    łyżka cukru pudru
    łyżeczka masła
    sok z ćwiartki cytryny
    6 plasterków pomarańczy
    4 kostki czekolady mlecznej



Smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka, aby był gęsty. Dodać rodzynki, wymieszać i ponalewać do pucharków. Pozostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki.
    2. Zrobić galaretkę wg przepisu. Wstawić do lodówki.
    3. Na budyń dodać pokrojone w kostkę galaretkę,
    4. Ubić śmietanę z cukrem mikserem. Dodać masło. Pod koniec dodać sok z cytryny. Odstawić na 15 minut do lodówki. Gdy zgęstnieje nakładać do szprycy i dekorować.
    5. Wierzch przybrać plasterkami pomarańczy, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Porady

do deseru można użyć budyniu o innym smaku, ale też inne owoce, inny smak galaretki itp.

Komentarze

Podobne przepisy