Smak dzieciństwa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ta potrawa przypomina mi danie z dzieciństwa

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g ryżu 
    250 ml mleka
    250 ml wody
    1 łyżka masła
    szczypta soli
    4 łyżki domowego cukru waniliowego 
    800 g jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki cukru
    100 ml śmietany 30%
    3 łyżki masła
    jogurt grecki lub gęsta śmietana (do podania)

Smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu. Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
  • 3. Ryż podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany. Smacznego!

Porady

Podczas gotowania ryżu należy w miarę potrzeby dolewać mleka lub wody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy