Ciasto drożdżowe na maślance z kokosem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty
2.wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże
3.ciasto wyrabiać na średnich obrotach z 5 minut, ciasto nie może być ani gęste ani za rzadkie, wyjąć mieszadło, misę nakryć talerzem na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło
4.forma silikonowa okrągła 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać połową wórek kokosowych
5.ułożyć połówki śliwek wypestkowanych, posypać resztą wiórek kokosowych, piec około 45-50 minut w 180 C, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie
Komentarze