ciasto drożdżowe na maślance z kokosem i śliwkami

4 (1 ocen)

ciasto jest aromatyczne, smaczne i szybko się zjada.................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, maślanka 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 3 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, wiórki kokosowe 14 łyżek, śliwki 20 sztuk
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe na maślance z kokosem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty
  • etap 2. wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże
  • etap 3. ciasto wyrabiać na średnich obrotach z 5 minut, ciasto nie może być ani gęste ani za rzadkie, wyjąć mieszadło, misę nakryć talerzem na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło
  • etap 4. forma silikonowa okrągła 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać połową wórek kokosowych
  • etap 5. ułożyć połówki śliwek wypestkowanych, posypać resztą wiórek kokosowych, piec około 45-50 minut w 180 C, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować