Smaczne kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie
2.Nastepnie ostudzone ziemniaki przecieramy w prasce lub "mielimy" tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko szczypte soli i 200g mąki. Wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
3.Stolnice posypujemy mąką. Ciasto kroimy na 3 części i z każdej formujemy węża o średnicy ok 2 cm. Tniemy naszego węża na kawałki o długości ok 3cm.
4.Wgarnku gotujemy wode z solo i odrobiną oleju. Gdy woda zacznie sie gotowac wrzucamy do niej porcjami przygotowane kopytka, mieszamy drewniana łyżką aby nie przylkeiły sie do dna garnka. Od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch gotujemy jeszcze przez ok 2-3 minuty.
5.Cebule kroimy w drobna kostke i podsmazamy na patelni wraz ze smalcem i skwarkami. Polewamy ugotowane kopytka. Podajemy tuż po przyrządzeniu
Porady
Najsmaczniejsze są gdy wystygną podsmażymy je na patelni.
Komentarze