Imieninowe ciasto z masą budyniową

  • wyświetlono: 3610 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Szukasz pomysłu na ciasta imieninowe? Ta kremowa, delikatna propozycja jest idealna na uroczystości domowe.

  • 120min

Składniki

Biszkopt kakaowy:
120 g mąki pszennej przesianej
220 g cukru
6 jajek
2 czubate łyżeczki kakao
cukier waniliowy
2 łyżki oleju
2 łyżeczki płaskie- proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
200 g masła" extra"
3 żółtka
230 g cukru
250 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej przesianej
2 opakowania cukru waniliowego- 32 g

Ponadto:
paczka okrągłych biszkoptów- 200g
dżem jeżynowy
banany- 3 szt
2 opakowania galaretki agrestowej


Sposób przygotowania przepisu:

Imieninowe ciasto z masą budyniową

  • biszkopt przed pieczeniem1. Wykonanie biszkopta:
    Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Następnie wsypujemy oba cukry, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy powoli mąkę z proszkiem. Na końcu wlewamy olej, lekko mieszamy.
    Odlewamy 1/4 ciasta.
  • masa budyniowa na biszkopcie2. Wykonanie masy budyniowej:
    Żółtka, cukier, wanilię- miksujemy. Powoli wsypujemy przesianą mąkę.
    Zagotowujemy mleko. Wlewamy wrzące do masy jajecznej. Szybko mieszamy łyżką. Na małym ogniu chwilkę gotujemy. Studzimy.
    Masło ucieramy mikserem. Dodajemy po łyżce chłodny budyń.
  • przełożony biszkopt dżemem3. Rozpuszczamy 2 galaretki w ilości wody podanej na opakowaniu w lecie- wlewamy mniej wody. Studzimy.
    Obieramy banany, kroimy na plasterki.
    Biszkopty- ciastka sklejamy po 2 razem, przekładając je w środku dżemem jeżynowym.
  • ciasto z kakao plus biszkopty4. Ciasto biszkoptowe przed pieczeniem:
    biszkopt z kakao- 3/4 porcji
    biszkopty równo poukładane po całym cieście
    biszkopt z kakao- 1/4 porcji

    Pieczemy w 160 stop. C przez ok. 30 min. Studzimy.
  • galaretka na cieście5. Składanie ciasta:
    ciasto biszkoptowe
    masa budyniowa
    pokrojone w plasterki banany
    galaretka agrestowa
  • ciasto imieninowe w przekroju6. Wstawiamy do lodówki, tak złożone ciasto na kilka godzin.
    Kroimy na małe kwadraty.
  • ciasto imieninowe7. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki winny mieć temp. pokojową.
Masę możemy użyć dowolną, byle była jasna. Doskonalą jest ajerkoniakowa.
Dżem powinien być dla kontrastu- ciemny.
Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy sobą nawilgną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiegalaretkabananyciasto świątecznemasa budyniowakuchnia polskadekoracyjniemój przepisbiszkopt ciemnyłatwy przepisimieninowa słodkośćdżem jeżynowybiszkopty ciastkadekoracyjne ciastosmaczne imieninowe ciastociasto z kremem na uroczystości domoweskładane ciasto z kremem i galaretkąciasto biszkoptowe z masą budyniowąciasta imieninowe

Komentarze

Podobne przepisy

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

biszkopt z masą i bezą

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto białkowo-biszkoptowe z masa budyniową

Pyszne delikatne ciasto z masa...

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto,...

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Przepyszne ciasto kakaowe z masą...

Jagodowa przekładanka

Dodane przez: Marta1234

Ciasto z masą budyniową i jagodami

Połączenie moich najlepszych smaków.......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE