Smaczna sałatka do obiadu lub na zimną płytę.

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Polecam tą sałatkę. Jest rewelacyjna do obiadu, na zimną płytę lub gdy przyjdą niespodziewani goście. Zadowoli każde podniebienie, a jej przygotowanie po zrobieniu zajmie dosłownie 2 minutki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Do sałatki:
    4 kg ogórków zielonych
    2 cebule
    1 kg papryki czerwonej
    1 średni seler
    1 łyżka soli kamiennej

    Do zalewy:
    3 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka oregano
    1 szklanka octu
    liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Smaczna sałatka do obiadu lub na zimną płytę. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka:
    Ogórki i cebulenależy pokroić w kostkę i nasolić 1 łyżką soli na 1 godzinę odstawić (ogórki mają być ze skórką).
    Następnie paprykę czerwoną oraz seler również pokroić w kostę i sparzyć wrzątkiem, odcedzić i ostudzić.
    Wszystkie ogórki wycinąć z soli i wymieszać razem z papryką i selerem.
    Sałatkę ponakładać do słoików.

    Zalewa:
    Wodę, dodać cukier, gorczycę, oregano zagotować i na koniec dodać ocet. Ostudzoną zalewą zalać sałatkę w słoikach. Do każdego słoja dodać listek laurowy.

    Pasteryzować (zagotować słoje wieczkiem do dołu ) od zagotowania 15 minut.

Porady

Sałatka na zimno: dodać 1 łyżkę majonezu, można wkroić szynkę konserwową i też pokroić w kostkę. Sałatka do obiadu: wystarczy sam majonez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować