Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa z przepisu mojej mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • litr wody
    kostka rosołowa
    2 liscie laurowe
    2 ziela angielskie
    szczypta: rozmaryn, bazylia, seler
    sól, pieprz
    koperek
    9 ogórków kiszonych
    4 ziemniaki
    woreczek ryżu
    śmietana
    łyżka mąki

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową,rozmaryn, bazylię, seler. Gotujemy.
    Ziemniaki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do wody.
    Do małego garnka wlewamy wodę, gotujemy i wkładamy woreczek ryżu. Wyjmujemy jak będzie jeszcze twardawy.
    Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach wrzucamy na patelnie i na małym ogniu z odrobiną masła smażymy. Nadadzą zupie przyjemny smak, w przypadku gdy gotujemy na kostce rosołowej.
    Do gotującej zupy dodajemy ryż, śmietanę z mąką i zagęszczamy.
    Całość doprawimy solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy