Słupki ziemniaczane na ostro

0 (0 ocen)

  • 50 min

słupki ziemniaczane na ostro, które wspaniale smakują same z dodatkiem tylko sosu czosnkowego lub ketchupu, ale mogą być również dodatkiem do różnego rodzaju mięs.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    szczypta soli

Słupki ziemniaczane na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Włożyć do miski, skropić olejem i obracać, aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich. Mąkę wymieszać z wszystkimi przyprawami w foliowej torebce i panierować ziemniaczki porcjami, aż będą równomiernie pokryte. Słupki ziemniaczane poukładać pojedynczo na blaszce do pieczenia i piec w temp. 220 st przez ok. 40 min, aż będą złotobrązowe i chrupiące, co jakiś czas obracając ziemniaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy