Domowy słony karmel

  • wyświetlono: 243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dodatek idealny do ciast, naleśników, deserów i lodów.

IMG_20190610_172103
  • 1 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

200 g białego cukru
85 g zimnego masła w kawałkach
120 ml śmietany kremówki w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy słony karmel

  • 1. Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie, tak aby równomiernie je pokryć. Włączamy średni ogień i czekamy aż cukier się rozpuści, nie mieszamy, tylko wstrząsamy. Uważamy, aby cukier się nie przypalił i nie znalazł na ściankach rondelka. Następnie dodajemy pokrojone masło i energicznie mieszamy trzepaczką - około 2 minuty, aż się połączy z cukrem. Ostrożnie dodajemy śmietanę i ponownie łączymy. Gotowy karmel doprawiamy solą i przelewamy do słoika. Chłodzimy aż zgęstnieje. W lodówce może stać nawet 2 tygodnie. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karmelsos karmelowysłony karmelsolony karmel

Komentarze

Podobne przepisy

Domowa masa makowa z białego maku

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowa masa makowa z białego maku

Zapraszam po przepis na domową...

Przyprawa do piernika

Dodane przez: rzelkazag

Domowa przyprawa do piernika

Jest niezwykle aromatyczna, nie...

Domowa kruszonka

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowa kruszonka

Zapraszam na pyszną, chrupiącą...

.

Dodane przez: Anitka0804

Domowy cukier waniliowy

W kilka sekund przygotujemy wyrazisty...

Domowy twarożek

Dodane przez: JOANNA 55a

Domowy twarożek

Taki twarożek jest idealny na paschę...

domowa przyprawa do piernika

Dodane przez: babka w formie

domowa przyprawa do piernika

W moim domu świąteczne pierniczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE