Słoneczny smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę o wym. ok. 25x25cm (dno wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). Biszkopt upiec w 145*C z termoobiegiem. Ciasto wystudzić i zdjąć wierzchnią "skórkę". Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Resztę owoców z syropem rozmiksować. Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, połączyć z owocami, wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Na masie rozłożyć herbatniki. Przygotować krem i rozłożyć na herbatnikach, rozsmarować i wykonać fantazyjne wzorki. Odstawić w chłodne miejsce. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić, lekko tężejącą wylać na krem. Odstawić do całkowitego stężenia.
Komentarze