Słoneczny smakołyk

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Lekkie i pyszne ciasto pełne "słońca"

  • 2 godz. 25 min

Składniki:


  • Biszkopt:
    3 jajka
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    puszka brzoskwiń w syropie
    galaretka brzoskwiniowa
    łyżeczka żelatyny
    pół szklanki wrzątku
    Krem:
    opakowanie kremu śmietankowego np. Dr Oetker
    300 ml zimnego mleka
    Dodatkowo:
    galaretka brzoskwiniowa
    20 herbatników

Słoneczny smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę o wym. ok. 25x25cm (dno wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). Biszkopt upiec w 145*C z termoobiegiem. Ciasto wystudzić i zdjąć wierzchnią "skórkę". Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Resztę owoców z syropem rozmiksować. Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, połączyć z owocami, wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Na masie rozłożyć herbatniki. Przygotować krem i rozłożyć na herbatnikach, rozsmarować i wykonać fantazyjne wzorki. Odstawić w chłodne miejsce. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić, lekko tężejącą wylać na krem. Odstawić do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy