"Słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno

5 (2 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lekki, puszysty i rozpływający się w ustach sernik na bazie pulpy z mango, serka homogenizowanego oraz jogurtu greckiego. Ma delikatny ciasteczkowy spód, a jego wierzch zdobi glazura ze świeżych pomarańczy. Słoneczny duet to idealny deser na ciepłe dni - dostarczy nam pysznego i owocowego orzeźwienia :)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SERNIK MANGO:
    - 800 g pulpy z mango
    - 300 g serka homogenizowanego*
    - 200 g jogurtu greckiego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 23 g żelatyny
    - 1 łyżka cukru pudru

    GLAZURA POMARAŃCZOWA:
    - 85 g soku wyciśniętego z pomarańczy
    - 1 łyżeczka żelatyny
    + 1 pomarańcza

    SPÓD:
    - 90 g ciasteczek Petit Beurre
    - 55 g masła

    * Użyłam kokosowego serka homogenizowanego, ale równie dobrze sprawdzi się waniliowy.

    FORMA: Mała tortownica lub obręcz o średnicy 18 cm
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

"słoneczny duet" - owocowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy lub miksujemy w malakserze. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy. Spód schładzamy w lodówce.
  • 2. SERNIK: Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę (najlepiej wymieszać trzepaczką), dodajemy cukier puder, a następnie studzimy. Do miski dodajemy jogurt grecki, serek homogenizowany oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powstałą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. GLAZURA: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok wyciśnięty z pomarańczy przecedzamy przez sitko i podgrzewamy. W gorącym soku rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Na stężałym już serniku układamy plastry pomarańczy i zalewamy je ostudzonym sokiem pomarańczowym z żelatyną. Całość ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.

Porady

Sernik przechowujemy w lodówce. Podajemy mocno schłodzony z listkami świeżej mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować