Słonecznikowy Raj

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy lubiących lekką słodycz.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek (osobno białka i żółtka)
    10 łyżek cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki kartoflanej

    Dodatkowo:
    około 3/4 masy kajmakowej
    100 g słonecznika
    0,75 L śmietany kremówki
    2-3 zagęstniki do śmietany (np. śmietan- fix)
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła

Słonecznikowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy powoli cukier cały czas mieszając. Następnie wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane dwa rodzaje mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    2. Całą masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
    3.Pieczemy w 170 stopniach około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystygnięcia .
    4. Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na pół. Ubijamy śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem i wykładamy równomiernie na spód biszkoptu. Przykrywamy drugą częścią.
    5. Wierzch smarujemy masą kajmakową.
    6. Na patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu i wsypujemy cukier. dodajemy słonecznik i cały czas mieszamy przez około 5 min. Następnie wysypujemy na masę kajmakową.

Porady

Ciasto powinno dobrze być schłodzone wtedy łatwo się kroi.

Komentarze

Podobne przepisy