Dodatkowo:
około 3/4 masy kajmakowej
100 g słonecznika
0,75 L śmietany kremówki
2-3 zagęstniki do śmietany (np. śmietan- fix)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Słonecznikowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy powoli cukier cały czas mieszając. Następnie wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane dwa rodzaje mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
2. Całą masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
3.Pieczemy w 170 stopniach około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystygnięcia .
4. Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na pół. Ubijamy śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem i wykładamy równomiernie na spód biszkoptu. Przykrywamy drugą częścią.
5. Wierzch smarujemy masą kajmakową.
6. Na patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu i wsypujemy cukier. dodajemy słonecznik i cały czas mieszamy przez około 5 min. Następnie wysypujemy na masę kajmakową.
Porady
Ciasto powinno dobrze być schłodzone wtedy łatwo się kroi.
Komentarze