Słonecznikowy 3-bit

5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Taka wersja ciasta jest bardzo smaczna, w szczególności dla osób uwielbiających słonecznik.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki cukru
    • 1/3 szkl. oleju
    Masa budyniowa:
    • kostka Palmy
    • budyń waniliowy
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • ½ l mleka
    • 3 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    • puszka masy krówkowej
    • 100g słonecznika
    • opakowanie krakersów
    • kieliszek likieru kawowego
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • op. Śnieżki
    • 2 śmietan-fixy
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowy 3-bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiej wraz z proszkiem. Jajka ubij na sztywno dodając cukier i olej. Delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do formy 24x24. Piecz 12-15min w temp. 170st.
  • 2. Proszek budyniowy i mąkę połącz z ½ szkl. mleka. Resztę zagotuj z cukrem. Ugotuj budyń.
  • 3. Palmę utrzyj na puszystą masę i dodawaj stopniowo schłodzony budyń. Pod koniec małymi porcjami dodaj likier i dokładnie połącz
  • 4. Słonecznik upraż na suchej patelni. Przygotuj kawę do nasączenia biszkoptu, zalewając ją ½ szkl. wrzątku.
  • 5. Przestudzony biszkopt nasącz kawą. Następnie wyłóż masę budyniową. Ułóż krakersy i połowę masy krówkowej. Słonecznik podziel na dwie części. Połowę rozsyp po krówce i przyciśnij łyżką, wyłóż resztę masy i rozprowadź równomiernie. Przykryj krakersami.
  • 6. Śnieżkę ubij ze śmietan-fixami i wyłóż na ciasto. Posyp pozostałym słonecznikiem. Schłódź.

Porady

Najlepiej ciasto smakuje na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować