słonecznikowiec z kremem toffi

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto oryginalne i smaczne. Niestety mocno kaloryczne, ale w Święta można sobie odpuścić. Słodki kajmakowy krem i wierzch z prażonego słonecznika to prawdziwe niebo w gębie. Fani masy krówkowej i słonecznika na pewno nie będą zawiedzeni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    8 jajek
    240 g cukru pudru
    1,5 szklanki mąki
    7 łyżek oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki kawy do nasączenia
    Krem:
    200 g masła
    puszka masy kajmakowej
    Wierzch:
    120 g masła
    2 łyżki mleka
    1/2 szklanki cukru
    300 g słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Toffi

Słonecznikowiec z kremem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę ( około 7 minut na najwyższych obrotach). Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem i kakao.
    Przelać do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić i przekroić na połowę.
  • 2. Masło utrzeć z kajmakiem na gładki krem.
  • 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Resztę składników zagotować, zdjąć z ognia, wsypać słonecznik, wymieszać i odstawić.
  • 4. Blat ciasta nasączyć kawą i posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Znowu naponczować, posmarować kremem i wyłożyć ostudzoną masę słonecznikową. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować