Przepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:blaszka o wymiarach 24x38 cm
7 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 lyżka kakao
Słonecznikowiec z kremem advocatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć).
Krem kajmakowy:
Miękkie masło ucieramy dododając po łyżce kajmaku, następnie kakao, a na końcu dodajemy wystudzony słonecznik.
Krem śmietanowo-serowy:
Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i po łyżce sera, miksujemy.
Słonecznik: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy, odkładamy 3 łyżki do dekoracji.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.
Komentarze