Słonecznikowiec z karmelem i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kakaowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować. Wystudzić.
Żółtka, mąkę, proszek i sodę utrzeć krótko z zimną masą kakaową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut 180 stopniach, patyczek po wbiciu w ciasto ma pozostać suchy. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
2.Krokant słonecznikowy: Wszystkie składniki przełożyć na patelnię i cały czas mieszając, uprażyć na lekko złoty kolor.
3.Krem kawowy: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę, na koniec dodać fusy z kawy i krokant, krótko zmiksować.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć cały krem kawowy, nałożyć ciasto. Wierzch posmarować karmelem i posypać pozostałym krokantem.
Komentarze