słonecznikowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słonecznikowiec – jedno z moich ulubionych ciast. Tą wersję można określić śmiało ciastem tortowym. Ciemny biszkopt nasączony aromatyczną kawą, krem na bazie masy kukułkowej i karmelizowany słonecznik. Takie połączenie wprost rozpływa się w ustach.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 i ½ łyżki oleju
    Poncz:
    1 szklanka wystudzonej dość mocnej kawy rozpuszczalnej
    Karmelizowany słonecznik:
    300 g łuskanego słonecznika
    100 g cukru
    4 łyżki mleka
    60 g masła
    Masa:
    250 g masła
    1 puszka masy kajmakowej o smaku kukułki (lub masy krówkowej + 1 kieliszek wódki)
    Masa śmietanowa:
    400 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kawy

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słonecznikowiec 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy cukier a następnie po jednym jajku. Przesiane mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy do masy, delikatnie łączymy szpatułką lub na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko mieszamy do połączenia składników.

    Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
  • Słonecznikowiec 2. Karmelizowany słonecznik:

    W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy słonecznik, cukier oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 minut (aż płyn odparuje), mieszając aby całość się nie przypaliła. Gotowy słonecznik rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy o 10-15 minut (na złoty kolor). Studzimy. Zimny słonecznik kruszymy.
  • słonecznikowiec 3. Masa:

    Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy masę kajmakową. Ucieramy do połączenia składników. Do gotowej masy dodajemy 2/3 karmelizowanego słonecznika. Łączymy przy użyciu szpatułki.
  • Słonecznikowiec 4. Masa śmietanowa:

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę, krótko miksujemy.

    Pierwszy blat ciasta nasączamy kawą, wykładamy masę kajmakową, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy go resztą kawy. Na wierzch wykładamy masę śmietanową. Całość ozdabiamy resztą słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.41 (211 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (211 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować