słonecznikowiec

  • wyświetlono: 233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Słonecznikowiec – jedno z moich ulubionych ciast. Tą wersję można określić śmiało ciastem tortowym. Ciemny biszkopt nasączony aromatyczną kawą, krem na bazie masy kukułkowej i karmelizowany słonecznik. Takie połączenie wprost rozpływa się w ustach.

20190512_173408
  • 16 porcje
  • 160min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 i ½ łyżki oleju
Poncz:
1 szklanka wystudzonej dość mocnej kawy rozpuszczalnej
Karmelizowany słonecznik:
300 g łuskanego słonecznika
100 g cukru
4 łyżki mleka
60 g masła
Masa:
250 g masła
1 puszka masy kajmakowej o smaku kukułki (lub masy krówkowej + 1 kieliszek wódki)
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki żelatyny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

słonecznikowiec

  • Słonecznikowiec1. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy cukier a następnie po jednym jajku. Przesiane mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy do masy, delikatnie łączymy szpatułką lub na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko mieszamy do połączenia składników.

    Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
  • Słonecznikowiec2. Karmelizowany słonecznik:

    W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy słonecznik, cukier oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 minut (aż płyn odparuje), mieszając aby całość się nie przypaliła. Gotowy słonecznik rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy o 10-15 minut (na złoty kolor). Studzimy. Zimny słonecznik kruszymy.
  • słonecznikowiec3. Masa:

    Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy masę kajmakową. Ucieramy do połączenia składników. Do gotowej masy dodajemy 2/3 karmelizowanego słonecznika. Łączymy przy użyciu szpatułki.
  • Słonecznikowiec4. Masa śmietanowa:

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę, krótko miksujemy.

    Pierwszy blat ciasta nasączamy kawą, wykładamy masę kajmakową, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy go resztą kawy. Na wierzch wykładamy masę śmietanową. Całość ozdabiamy resztą słonecznika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptbita śmietanaciastadeserykakaosłoneczniksłodkiemasa kajmakowaprzepisyciasto przekładanesłonecznikowiecmasa kukułkowaKAWAMSŁONECZNIK KARMELIZOWANYŻELATYNA.
 

Komentarze

Podobne przepisy

Słonecznikowiec z kawą zbożową

Dodane przez: JustKuchcik

Słonecznikowiec z kawą zbożową

Autorska wersja słonecznikowca...

Kajmakowy słonecznikowiec

Dodane przez: Carmina

Kajmakowy słonecznikowiec

To pyszne i wbrem pozorom bardzo...

Słonecznikowiec

Dodane przez: Emisia

Ciasto SŁONECZNIKOWIEC

Bardzo smaczne ciasto na wszelkie...

Słonecznikowiec

Dodane przez: agnieszka8883

Bardzo prosty słonecznikowiec

Ten przepis dostałam od koleżanki...

słonecznikowiec

Dodane przez: Aninka88

Słonecznikowiec z kremem advocatowym

Przepyszne ciasto z dwoma kremami...

image-209kw1x

Dodane przez: madzia1423

Ciasto Słonecznikowiec

Cała rodzina uwielbia ten placek...