SŁONECZNIKOWIEC

4.5 (199 ocen)

Jestem studentką. W wolnej chwili lubię gotować, szczególnie piec ciasta. O to ciasto wyszukane wśród "maminych" przepisów.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA KARMELOWA:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    2 łyżki masła
    MASA ŚMIETANOWA:
    4 łyżki cukru pudru
    4 szklanki śmietany kremówki (30%)
    2 łyżki żelatyny
    3/4 szklanki śmietany (18%)
    PONADTO:
    20 dag wyłuskanych ziaren słonecznika
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    pergamin
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 25 x 35 cm. Piec 20 min w temp. 160 C.
    MASA KARMELOWA:
    Puszkę mleka zalać wodą i gotować 2 godziny. Ciepły karmel utrzeć z masłem.
    MASA ŚMIETANOWA:
    Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietankę kremówkę utrzeć z cukrem, powoli wlewając drugą śmietanę oraz żelatynę.
    SŁONECZNIKOWIEC:
    Ostudzony biszkopt przekroić na dwa płaty. Słonecznik uprażyć z masłem oraz cukrem, ostudzić. Na blachę wyłożyć pierwszy płat biszkopta, posmarować masą śmietanową. Przykryć drugim płatem biszkopta, rozsmarować masę karmelową. Posypać uprażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować