Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 25 x 35 cm. Piec 20 min w temp. 160 C.
MASA KARMELOWA:
Puszkę mleka zalać wodą i gotować 2 godziny. Ciepły karmel utrzeć z masłem.
MASA ŚMIETANOWA:
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietankę kremówkę utrzeć z cukrem, powoli wlewając drugą śmietanę oraz żelatynę.
SŁONECZNIKOWIEC:
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa płaty. Słonecznik uprażyć z masłem oraz cukrem, ostudzić. Na blachę wyłożyć pierwszy płat biszkopta, posmarować masą śmietanową. Przykryć drugim płatem biszkopta, rozsmarować masę karmelową. Posypać uprażonym słonecznikiem.
Komentarze