Słonecznikowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

kajmak i śmietana na niedzielne popołudnie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki wody
    3/4 łyżki proszku do pieczenia
    Krem:
    1 puszka gotowego kajmaku
    3/4 palmy
    0,5 l śmietany kremówki
    2 op. śmiatan- fixy
    Masa słonecznikowa:
    200 g słonecznika
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    1/2 palmy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kajmak

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słonecznikowiec 1. Biszkopt: żółtka ubić z 1/2 szklanki cukru i 4 łyżkami gorącej wody. w osobnej misce ubić 4 białka z 1/2 szklanki cukru. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Do ubitych żółtek dodać białka i wymieszać z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blaszkę o wym. 36 cm. x 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na 2 części.
    Krem: 1/2 puszki kajmaku zmiksować z 3/4 kostki palmy. Masę wyłożyć na rozkrojony na pół biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem. 0,5 l śmietany kremówki ubić , pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Ubitą śmietanę wyłożyć na biszkopt. Na śmietanę delikatnie wyłożyć pozostały kajmak.
    Masa słonecznikowa:
    Składniki masy wyłożyć na patelnię i na małym ogniu usmażyć na złoty kolor. Szybko ostudzić i wyłożyć na śmietanę, Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Słonecznik Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (211 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (211 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować