Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
3/4 łyżki proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka gotowego kajmaku
3/4 palmy
0,5 l śmietany kremówki
2 op. śmiatan- fixy
Masa słonecznikowa:
200 g słonecznika
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
1/2 palmy
Sposób przygotowania przepisu:
Słonecznikowiec
1.
Biszkopt: żółtka ubić z 1/2 szklanki cukru i 4 łyżkami gorącej wody. w osobnej misce ubić 4 białka z 1/2 szklanki cukru. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Do ubitych żółtek dodać białka i wymieszać z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blaszkę o wym. 36 cm. x 24 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na 2 części.
Krem: 1/2 puszki kajmaku zmiksować z 3/4 kostki palmy. Masę wyłożyć na rozkrojony na pół biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem. 0,5 l śmietany kremówki ubić , pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Ubitą śmietanę wyłożyć na biszkopt. Na śmietanę delikatnie wyłożyć pozostały kajmak.
Masa słonecznikowa:
Składniki masy wyłożyć na patelnię i na małym ogniu usmażyć na złoty kolor. Szybko ostudzić i wyłożyć na śmietanę, Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze