Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno dodać cukier ciasto ma się lekko błyszczeć. Następnie dodać żółtka , kakao ciągle ubijać.Mąkę
wymieszać z proszkiem i delikatnie wymieszać z powstałą masą.Na końcu dodajemy łyżkę wrzątku.Wylewamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 20/25 min w 180º. Ja mam piekarnik elektryczny i piekę w termoobiegu.
Masa śmietanowo-owocowa:
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% (ja dałam 36 % Piątnica)+ 1 łyżka cukru pudru
3 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy
galaretka
zacznie tężeć, zmiksować ją ze śmietaną. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do masy delikatnie wymieszać
Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor.Wyłożyć na pergamin aby
odsączyć ewentualny z nadmiaru tłuszczu.
Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części i nasączamy (1/2 szkł soku z brzoskwiń mieszamy z kieliszkiem wódki)
Układamy:
-biszkopt nasączamy
-masę śmietankową
-biszkopt nasączamy
-kajmak (rozpuszczamy wtedy łatwiej nam się rozsmaruje)
- na ciepły kajmak prażony słonecznik Smacznego
Komentarze