Słonecznikowiec

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest naprawdę pyszne i robi prawdziwą furorę na każdej uroczystości.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    biszkopt z 6 jaj

    Krem:
    1 puszka mleka skodesowanego (gotowanego 3 godziny) lub gotowego karmelu (330-400ml)
    1,5 kostki masła

    Posypka:
    30dag słonecznika łuskanego
    2 łyżki mleka
    1 łyżka wody
    3 łyżki cukru

    słoiczek niskosłodzonego i kwaskowego dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    Masło ucierać powoli dodając ugotowane mleko lub karmel.
  • 2. Posypka:
    Słonecznik wymieszać z mlekiem, wodą i cukrem, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku na złoty kolor mieszając co chwilę (bardzo szybko potrafi się spalić!). Jeśli się poskleja, to pokruszyć.
  • 3. Upiec biszkopt z 6 jaj i przekroić go w połowie. Oba placki można lekko nasączyć (wg uznania) - ja zrobiłam herbatę z kwaskiem, cukrem i spirytusem. Na dolnym placku rozsmarować dżem - najlepszy jest kwaskowy, np. z żurawiny lub z czarnej porzeczki.
    Na to połowę kremu i posypać połową słonecznika. Przykryć drugim plackiem, na którym rozsmarować resztę kremu i wysypać resztę słonecznika.
  • Słonecznikowiec 4. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować