Słonecznikowiec

4.5 (184 ocen)

  • 20 min

Lekki biszkopt przełożony karmelową masą z dodatkiem uprażonego słonecznika.

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    10 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Słonecznik:
    łyżka masła
    3 łyżki mleka
    1 łyżkę cukru
    20-25 dag słonecznika
    Masa:
    2 kostki margaryny
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa
    kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. wylewamy w formę o wymiarach 26 x 42 cm i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. SŁONECZNIK: Wszystko zagotować, wyłożyć na patelkę i przyrumienić od czasu do czasu mieszając.
  • 3. MASA: Mleko w puszce ugotować (3 godz.) i ostudzić. Margarynę utrzeć z powstałą masą korówkową. Dodać do tego ostudzoną masę słonecznikową i wódkę. Delikatnie wymieszać. Biszkopt przełożyć masą. Wierzch ciasta posmarować cienko masą i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować