Słonecznik

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Odkąd dostałam ten przepis, ciasto na stałe zagościło w moim domu

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 jaj
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 puszka masy kajmakowej
    4 łyżki mleka
    30 dkg słonecznika łuskanego
    1 kostka masła
    1 kostka margaryny
    kieliszek spirytusu
    paczka herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru. Dodajemy żółtka- po jednym nadal ubijając. Do masy dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie wymieszać na najniższych obrotach.
    Piec w 170 stopniach z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka ok 20- 25 min
  • 2. Słonecznik uprażyć na patelni wraz z pozostałym cukrem, mlekiem i połową margaryny. Następnie zrumienić i odstawić do ostudzenia.
    Masło i pozostałą margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy masę kajmakową i spirytus. Do masy wsypujemy połowę słonecznika.
  • 3. Na biszkopt wykładamy połowę masy, na to układamy herbatniki, które pokrywamy resztą masy. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować