1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru. Dodajemy żółtka- po jednym nadal ubijając. Do masy dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie wymieszać na najniższych obrotach.
Piec w 170 stopniach z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka ok 20- 25 min
2.Słonecznik uprażyć na patelni wraz z pozostałym cukrem, mlekiem i połową margaryny. Następnie zrumienić i odstawić do ostudzenia.
Masło i pozostałą margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy masę kajmakową i spirytus. Do masy wsypujemy połowę słonecznika.
3.Na biszkopt wykładamy połowę masy, na to układamy herbatniki, które pokrywamy resztą masy. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem.
Komentarze