Słoneczne brzoskwinie w słodkim syropie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cudowne dojrzałe brzoskwinie w kolorze słońca :), to jak zamykanie lata w słoikach!. Całe dzisiejsze przedpołudnie spędziłam w kuchni, aby moje słoiczki mogły spokojnie powędrować na zimę do spiżarni. Dodam tylko, że są z ogródka przy domu, bez oprysków i wszelkiej chemii, samo zdrowie!.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki i przygotowanie:


    5-6 kg brzoskwiń



    Zalewa:


    2 litry wody
    2 szklanki cukru
    sok wyciśnięty z dużej cytryny

Słoneczne brzoskwinie w słodkim syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Brzoskwinie myjemy. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do wrzątku owoce partiami po 3-4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową, przestudzamy i ściągamy skórkę i wyciągamy pestkę.

    2. Gotujemy zalewę, do wrzącej zalewy wrzucamy brzoskwinie w cząstkach, gotujemy ok. 2 minut. Wyciągamy z gotującego syropu i przekładamy bezpośrednio do wyparzonych słoików razem z syropem. Zakręcone, wypełnione słoje pasteryzujemy przez 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy