Słoneczna zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Połączenie wielu smaków, które nadają promieni tej potrawie. Idealnie nadaje się na przyjęcie gości w domu.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 cebule, 400g mielonego mięsa (wieprzowo - wołowe), 300g kiszonej kapusty, 750g ziemniaków, 4 łyżki oleju, mielona papryka, kostka bulionowa, sól, pieprz, pieprz cayenne, 150ml śmietany kremówki, 200g startego sera, 100ml gęstej śmietany, pęczek szczypioru.

Słoneczna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyc na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso, smażyć razem ok 5 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Kapustę zalać 0,5l wody, wrzucić kostkę bulionową i gotować 10 min. Po ugotowaniu przecedzić, doprawić solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, zalać osolonym wrzątkiem i gotować 5-7 min, odcedzić. Żaroodporną formę wysmarować resztą oleju. Na spodzie ułożyć mięso, na nim kapustę, następnie ziemniaki. Oprószyć solą i pieprzem, zalać śmietaną wymieszaną z kremówką i serem. Piec 30-35 min w 200st C. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy