Słoneczna potrawka z indyka i z dziesięciu warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Na głęboką patelnię wylać dwie łyżki oleju rzepakowego. Dodać mięso i smażyć na wolnym ogniu.
Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć.
Kolejno dodawać na patelnię. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w kostkę czosnek. Następnie pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Pokrojone na centymetrowe kawałki łodygi selera naciowego. Pokrojoną fasolkę szparagową oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać 1-1,5 szklanki wody i dusić warzywa na wolnym ogniu ok. 15 min. Na koniec dodać jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię i dusić jeszcze 10 min.
Dodać zioła, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Dla zagęszczenia potrawy dodać dwie łyżki kaszy manny. Udekorować oregano.
Gulasz można podać z ziemniakami albo makaronem.
Smacznego.
Komentarze