Słoneczko z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

4.5 (152 ocen)

Pyszna i efektowna przekąska, sprawdzi się na każdej imprezie.

Składniki:

  • 2 op. ciasta francuskiego

    Farsz:
    400 g zmielonego mięsa wołowego
    200 g pieczarek
    1/3 puszki kukurydzy
    2 łyżki oleju do smażenia

    Do smaku:
    sól
    pieprz
    łyżka słodkiej papryki
    łyżeczka przyprawy do pizzy lub oregano
    duży ząbek czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka startego żółtego sera

    Dekoracja:
    posiekana natka pietruszki
    bazylia

    żółtko do posmarowania ciasta


    WERSJA SKŁADNIKÓW NA POTRZEBY KONKURSU:
    1. Składniki podstawowe:
    400 g zmielonego mięsa wołowego
    200 g pieczarek
    1/3 puszki kukurydzy
    2. Składnik podstawowy dodatkowy
    2 op. ciasta francuskiego
    3. Skladniki robocze
    2 łyżki oleju do smażenia
    sól
    pieprz
    łyżka słodkiej papryki
    łyżeczka przyprawy do pizzy lub oregano
    duży ząbek czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka startego żółtego sera
    żółtko do posmarowania ciasta
    4. Dekoracja
    posiekana natka pietruszki
    bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Słoneczko z ciasta francuskiego z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojone drobno pieczarki, do odparowania soku. Dodać mięso wołowe, posiekany czosnek i przesmażyć kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawę do pizzy, paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać starty żółty ser i kukurydzę, wymieszać.
  • Słoneczko z ciasta francuskiego 2. Ciasto francuskie rozwinąć i odkroić od dużego talerza dwa koła. Jedno koło przełożyć na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć farsz, zostawiając ok 1,5 cm wolny brzeg. Na to wyłożyć drugą część ciasta francuskiego, w środku robiąc wgłębienie dużym kubkiem lub foremką (moja się przykleiła do ciasta i je zerwała ale nic nie szkodzi ;). Brzegi ciasta skleić ze sobą dociskając widelcem. Wokół ciasta nacinać co kilka centymetrów nacięcia, nie docinając do samego środka (jak na zdjęciu). Następnie każdy pasek ciasta wywinąć w jedną stronę aby farsz był na wierzchu. Słoneczko posmarować rozbełtanym żółtkiem. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok 20 minut. Podawać posypane natką i bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować