Pyszna i efektowna przekąska, sprawdzi się na każdej imprezie.
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
Farsz:
400 g zmielonego mięsa wołowego
200 g pieczarek
1/3 puszki kukurydzy
2 łyżki oleju do smażenia
Do smaku:
sól
pieprz
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka przyprawy do pizzy lub oregano
duży ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka startego żółtego sera
Dekoracja:
posiekana natka pietruszki
bazylia
żółtko do posmarowania ciasta
WERSJA SKŁADNIKÓW NA POTRZEBY KONKURSU:
1. Składniki podstawowe:
400 g zmielonego mięsa wołowego
200 g pieczarek
1/3 puszki kukurydzy
2. Składnik podstawowy dodatkowy
2 op. ciasta francuskiego
3. Skladniki robocze
2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka przyprawy do pizzy lub oregano
duży ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka startego żółtego sera
żółtko do posmarowania ciasta
4. Dekoracja
posiekana natka pietruszki
bazylia
Słoneczko z ciasta francuskiego z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojone drobno pieczarki, do odparowania soku. Dodać mięso wołowe, posiekany czosnek i przesmażyć kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawę do pizzy, paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać starty żółty ser i kukurydzę, wymieszać.
2.Ciasto francuskie rozwinąć i odkroić od dużego talerza dwa koła. Jedno koło przełożyć na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć farsz, zostawiając ok 1,5 cm wolny brzeg. Na to wyłożyć drugą część ciasta francuskiego, w środku robiąc wgłębienie dużym kubkiem lub foremką (moja się przykleiła do ciasta i je zerwała ale nic nie szkodzi ;). Brzegi ciasta skleić ze sobą dociskając widelcem. Wokół ciasta nacinać co kilka centymetrów nacięcia, nie docinając do samego środka (jak na zdjęciu). Następnie każdy pasek ciasta wywinąć w jedną stronę aby farsz był na wierzchu. Słoneczko posmarować rozbełtanym żółtkiem. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok 20 minut. Podawać posypane natką i bazylią.
Komentarze