Słodkie i smaczne babeczki truskawkowe - nawet prosty słoik może posłużyć za foremkę na babeczki! ...
Składniki:
300 g mąki koszalińskiej typ 500
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka ( rozmiar M )
125 ml mleka 3,2 %
125 ml oleju rzepakowego
4 łyżki dżemu truskawkowego
Dodatkowo :
margaryna Kasia do wysmarowania słoików
bułka tarta
4 słoiki o pojemności 300 ml ( mogą być 350 ml )
cukier puder
Słoikowe babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyparzone i suche słoiki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. ( proponuję użyć 5 słoików 300 ml lub 4 o pojemności 350 ml, bo mi trochę ciasta wypłynęło ). Mąkę przemieszać widelcem z cukrem i proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej wlać mleko, olej, dodać jajka i dżem i też widelcem wymieszać.
2.Do płynnych składników wsypać suche i wymieszać ale niedbale. Ciasto rozdzielić do przygotowanych słoiczków. Słoiki umieścić na dowolnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 stopni ( w zależności od piekarnika ) na drugi poziom od dołu i piec 30 - 35 minut. Upieczone babeczki wyjąć ze słoików ( wychodzą bez problemu ) i oprószyć cukrem pudrem.
Porady
do babeczek należy używać prostych słoików bez zwężeń u góry
Komentarze